Faq
Hier onder de vind u de meest voorkomende vragen klik op de vraag voor het antwoord. Staat u vraag er niet tussen of wilt u wilt u een van ons specialisten om advies vragen?
1. Waarom is het interessant om met een warmtepomp sanitair warm water in doorstroom te maken?
2. Hoeveel verbruikt een CTC warmtepomp?
3. Welke premies zijn er voor CTC warmtepompen?
4. Hoe werkt vraag-gestuurde ontdooiing? Wat is daar uniek aan en wat zijn er de voordelen van?
5. Wat is er uniek aan CTC EnergyFlex?
7. Waar vind ik documentatie over CTC producten?
9. Wat betekent CTC ServicePlus?
10. Kan ik als particulier ook een CTC warmtepomp bij u kopen?
1. Waarom is het interessant om met een warmtepomp sanitair warm water in doorstroom te maken?
- Niet beperkt tot het volume van de boiler (meer comfort)
- Enkel energie voor het gebruikte warm water, niet om de voorraad op temperatuur te houden, ook als er geen vraag is (besparing)
- Geen risico op legionella (veilig)
- Geen nood aan legionella-beschermingscyclus (besparing)
- Geen plaats ingenomen door boiler naast verwarmingsbuffer, minder CV-water om op temperatuur te houden (besparing)
2. Hoeveel verbruikt een CTC warmtepomp?
Niet-modulerende warmtepomp:
Aantal draaiuren van de compressor x het elektrisch uur-verbruik van de compressor
Modulerende warmtepomp
Deze heeft een variabel stroomverbruik per draaiuur omdat modulerende toestellen laag beginnen en afhankelijk van de warmtevraag eventueel opschakelen naar een hoger vermogen. Hierdoor is die zuiniger dan niet-modulerende ofwel aan/uit warmtepompen.
3. Welke premies zijn er voor CTC warmtepompen?
Om u de laatste en juiste informatie te geven omtrent de premies voor een warmtepomp verwijzen wij u graag door naar officiële sites van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:
Apparatenlijst: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp
Aanvragen subsidie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp#aanvragen
4. Hoe werkt vraag-gestuurde ontdooiing? Wat is daar uniek aan en wat zijn er de voordelen van?
Om u de laatste en juiste informatie te geven omtrent de premies voor een warmtepomp verwijzen wij u graag door naar officiële sites van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:
Als we het over een ontdooi-cyclus hebben, dan betreft dit enkel lucht/water warmtepompen. Die haalt namelijk de warmte uit de lucht, ook op zeer koude dagen. Wanneer je lucht afkoelt, krijg je namelijk vochtneerslag, aangezien de koude lucht minder vochtdeeltjes kan vasthouden dan warmere lucht. Wanneer het buiten kouder is dan 5°C kan het gebeuren dat deze vochtneerslag op de warmtewisselaar bevriest. Dat is een probleem, aangezien de warmtepomp dan geen lucht meer langs deze wisselaar kan voeren en dus geen nieuwe warmte meer kan opnemen uit de lucht. Bij welke temperatuur de warmtewisselaar nu precies zal bevriezen is echter variabel: wanneer de lucht zeer vochtig is kan het al vanaf 5°C, maar wanneer we droge, polaire lucht krijgen zal het pas gebeuren wanneer het kouder wordt dan -2°C.
Om het bevriezen van de warmtewisselaar op te lossen, gebruiken de verschillende fabrikanten van warmtepompen een aantal verschillende oplossingen:
-
Automatische elektrische ontdooi-cyclus:
In de warmtewisselaar zit een elektrische weerstand verwerkt, en de warmtepomp gaat dus de warmtewisselaar elektrisch terug opwarmen tot die ontdooit is en de normale werking dus weer kan hervatten. Dit proces van opwarmen en verder werken gebeurt op basis van een vaste tijd, zodra de buitentemperatuur onder 5°C daalt. Er is dus geen controle of de warmtewisselaar echt wel bevroren is, elke 30 minuten wordt de elektrische weerstand warm gemaakt om op die manier de werking te verzekeren. Dit is de minst efficiënte manier, aangezien hiermee het elektriciteitsverbruik het hoogst is van de 3 methodes, en ook het aantal cycli het hoogst ligt.
-
Automatische omgekeerde ontdooi-cyclus:
Net zoals bij de vorige methode gaat de warmtepomp elke 30 minuten zichzelf ontdooien. In dit geval niet door een elektrische weerstand op te warmen, maar door even omgekeerd werken: in plaats van warmte op te nemen uit de lucht en die af te geven aan de verwarmingsinstallatie, gaat de warmtepomp de circulatierichting van het koelmiddel omdraaien. Zo loopt het eerst langs de verwarmingswisselaar, waar het opgewarmd wordt, om dan door de luchtwisselaar te lopen die met deze warmte ontdooit. Er wordt dus kortstondig gebruik gemaakt van de warmte die de warmtepomp voordien zelf geproduceerd heeft, en nu terug ophaalt uit het verwarmingssysteem. Deze methode is al wat zuiniger dan de vorige, maar er worden nog steeds onnodig veel cycli gedraaid
-
CTC Vraag-gestuurde omgekeerde ontdooi-cyclus:
Op dezelfde manier als bij de vorige methode (de circulatierichting van het koelmiddel wordt omgedraaid), maar enkel wanneer sensoren vaststellen dat de warmtewisselaar echt aan het dichtvriezen is, wanneer de omstandigheden er dus om “vragen”. Door het constant meten en vergelijken van de luchtstromen bij de warmtewisselaar en de ventilator, rekening houdend met de temperatuur, “weet” de warmtepomp wanneer bevriezing dreigt, en kan ze dus beslissen om enkel een ontdooi-cyclus te draaien wanneer het nodig is. Op die manier wordt dus het minst mogelijk energie verbruikt aan het ontdooien, en worden zo weinig mogelijk cycli gedraaid, wat ook de levensduur van de warmtepomp ten goede komt.
Deze laatste, zuinigste, en volgens ons ook beste methode wordt op vandaag enkel gebruikt door CTC warmtepompen. Dit komt voort uit onze lange ervaring met warmtepompen in het koude Scandinavië, en onze constante drang naar verbetering en efficiëntie. Zodra de temperatuur onder 5°C gaat, verhoogt de efficiëntie van de CTC luchtwarmtepompen in vergelijking met andere, door enkel te ontdooien wanneer nodig, en niet zomaar om de 30 minuten zelfs wanneer het niet nodig is.
5.Wat is er uniek aan CTC EnergyFlex?
CTC EnergyFlex betekent volledige flexibiliteit om andere warmtebronnen en afgiftesystemen aan te sluiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Pellet- of houtkachel, CV-ketel, PVT panelen, zwembadverwarming etc. Die worden dan eenvoudig opgenomen in de reeds aanwezige intelligente software enkel door deze te selecteren op de reeds ingebouwde of externe CTC Smart Control unit.
6. Welke garantie geeft CTC?
CTC verleent een garantie van 5 jaar na installatiedatum, aangemeld via het registratiesysteem op deze website.
7.Waar vind ik documentatie over CTC producten?
Op deze website vindt u op elke productpagina de mogelijkheid om specifieke documentatie en/of installatiehandleidingen te downloaden.
8. Ik ben installateur en heb ervaring met duurzame installaties, maar ben (nog) niet in het bezit van STEK. Hoe word ook ik een CTC Professional?
Onze CTC lucht/water warmtepompen zijn hypermoderne Monoblock systemen en daarmee niet onderhavig aan STEK certificering voor de installatie. Neem gerust contact met ons op voor een eerste contact: email info@ctcwarmtepompen.nl of bel 0416-373350.
9. Wat betekent CTC ServicePlus?
Zelfs de beste warmtepompen verkopen zichzelf niet. Daar hebben wij u als CTC Professional voor nodig. Uw relaties kennen u al jaren en hebben vertrouwen in uw organisatie. Wij vinden het daarom belangrijk dat u zich altijd gesteund voelt en 100% voorbereid bent op onze samenwerking. Waar nodig ondersteunen wij u met kennis, engineering, data, opleidingen (intern of op locatie) en ervaring en zijn wij steeds aanwezig voor telefonische support en of onopvallende hulp op afstand middels het Online CTC MyUplink app systeem. Wij registreren eventuele afwijkingen in de systemen bij uw klanten en informeren u en/of uw klanten welke actie wij hebben ondernomen om het systeem weer up-to-date te krijgen, alsmede de eventuele acties die verlangen dat u een bezoek brengt aan uw klant.
10. Kan ik als particulier ook een CTC warmtepomp bij u kopen?
Net als onze warmtepompen doen wij er alles aan om van u als eindgebruiker een 100% tevreden klant te maken en daar hebben wij de CTC Professional voor nodig. Die bouwt met u een vertrouwensband waar u op kunt terugvallen, spreekt onze taal en is door ons speciaal geselecteerd op basis van zijn/haar professionaliteit, kennis en ervaring. U mag aldus vertrouwen op de beste installatie en werking met behoud van een uitstekende garantie. Daarmee is de CTC Professional een betere leverancier voor u als particulier dan dat wij dat kunnen zijn.
Nieuwsoverzicht
Nieuwe website CTC Warmtepompen!
- Nieuws Item
- 01 Dec
Onlangs hebben wij met de grootste zorg onze nieuwe CTC website geïntroduceerd waarmee wij installateurs, projectontwikkelaars, adviseurs, particulieren en overig geïnteresseerden full-service kunnen bedienen. Uiteraard voorzien van de laatste informatie en functionaliteiten als o.a. downloads van technische en informatieve folders, registratie van uw nieuwe producten, FAQ etc.
2026 here we come !
- Nieuws Item
- 01 Dec
CTC warmtepomp-oplossingen: meer dan alleen vloerverwarming! Met onze CTC warmtepompen hebben wij niet alleen de mogelijkheid om nieuwbouwwoningen te voorzien van de perfecte gasloze installatie, maar ook jaren-30 woningen die gebruik willen blijven maken van die mooie gietijzeren ledenradiatoren, putconvectoren, JAGA wand-convectoren, radiatoren etc. Kortom er is veel meer mogelijk dan u wellicht denkt. Vraag ons aan voor een interessante oplossing voor uw project(en), wij denken graag met u mee
CTC al 99 jaar ervaring
- Nieuws Item
- 01 Dec
Al 99 jaar werken wij aan comfortabele warmte in woningen en bedrijfspanden. In 1981 introduceerden wij de eerste Lucht/Water warmtepomp en de laatste 7 jaren doen we niet anders dan het produceren van onze CTC warmtepompen. Sindsdien gaan wij dus voor een 100% fossielvrije samenleving. Al onze producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Zweden. CTC sinds 1923!
Wordt ook CTC Professional!
- Nieuws Item
- 01 Dec
Zelfs de beste warmtepompen verkopen zichzelf niet! Onlangs plaatste deze installateur zijn eerste CTC EcoAir 600M Monoblock warmtepompcombinatie. Zijn 2e is ook al geleverd en de 3e staat al weer in bestelling voor spoedige levering. Super trots zijn wij dat onze professionals pas tevreden zijn als u dat bent…mooier kan je het niet maken. Bent u installateur en heeft u ook interesse om CTC Professional te worden, neem dan contact met ons op voor een spoedige kennismaking.
Voorbeeld nieuws item
- Nieuws Item
- 11 May
Zelfs de beste warmtepompen verkopen zichzelf niet! Onlangs plaatste deze installateur zijn eerste CTC EcoAir 600M Monoblock warmtepompcombinatie. Zijn 2e is ook al geleverd en de 3e staat al weer in bestelling voor spoedige levering. Super trots zijn wij dat onze professionals pas tevreden zijn als u dat bent…mooier kan je het niet maken. Bent u installateur en heeft u ook interesse om CTC Professional te worden, neem dan contact met ons op voor een spoedige kennismaking